個案分享

個案二十九 陳伯伯

2021年7月經安老院轉介服務,入住大埔區一私營院舍

「爸爸年紀大咗,鍾意出街飲茶湊熱鬧,又唔係成日聽電話,仲要好幾次喺街暈倒,要途人幫忙叫救護車,如果再任由爸爸咁生活,我怕佢會出事‧‧‧‧‧‧」

年邁70歲的陳伯伯走路有些吃力,需要其他人攙扶。女兒 陳小姐望著爸爸,語氣中透露出作為子女的無奈:「爸爸年紀大咗,鍾意出街飲茶湊熱鬧,又唔係成日聽電話,仲要好幾次喺街暈倒,要途人幫忙叫救護車,如果再任由爸爸咁生活,我怕佢會出事‧‧‧‧‧‧」與家人幾番商討後,決定為爸爸找一間安老院。在講述尋找院舍的過程中,陳小姐提起長者家的楊姑娘:「楊姑娘為人盡責,經常盡力解答我們嘅疑問,提供嘅資料好詳細,節省咗搵院舍嘅時間。」陳小姐對院舍感到很滿意,她表示之前已經視察過院舍環境幾次,說道:「感覺上院舍環境整潔、光猛又設施齊全,同院舍姑娘和院友幾次傾計後,發現佢哋都很友善健談,亦會主動跟爸爸打招呼,適合爸爸喜歡熱鬧的性格。」


後記:訪談當日,陳伯伯的孫兒有份幫忙把日用品搬到院舍,也表示現在就讀的中學在附近,放學後方便隨時過嚟探望外公,陳小姐深感欣慰,覺得兒子很懂事。